Az omega-3 zsírsavakról
Az omega-3 zsírsavak és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenése közötti összefüggéseket azt követően állapították meg, hogy megfigyelték, a grönlandi eszkimók körében annak ellenére alacsonyabb a koszorúér-betegségből eredő halálozás, hogy zsírban gazdag az étrendjük. Az 1970-es években dán kutatók azt feltételezték, hogy ennek az lehet az oka, hogy főként halakból, fókából és bálnából nagy mennyiségben visznek be szervezetükbe omega-3 zsírsavakat.
Az omega-3 zsírsavak lehetséges hatásmechanizmusai:
Jó tudni…
Az omega-3 zsírsavak nagyobb mennyiségben történő fogyasztása a koszorúér betegség és a halálozás kisebb gyakoriságával jár cukorbeteg nőknél.
Jelentős mennyiségű metil-higany, poliklórozott bifenilek, dioxinok, és egyéb mérgező anyagok halmozódhatnak fel bizonyos halfajokban. Egy nemrégiben elvégzett vizsgálat eredményei szerint a hallal az emberi szervezetbe jutó higany gyengíti a táplálék kardioprotektív hatásait.
Az Oriflame magas minőségű halolaj tartalmú táplálék-kiegészítői nem tartalmaznak ilyen szennyezőanyagokat.
A cukorbetegeknél a beállított szénhidrát anyagcsere esetleges felborulásával kapcsolatban sincs mellékhatás.
Mivel az omega-3 zsírsavak kedvező élettani hatásai nyilvánvalóan nem alakulhatnak ki vitamin- és ásványianyaghiány talaján, továbbá mind az omega-3 zsírsavaknak, mind a vitaminoknak és ásványi anyagoknak kedvező szív- és érrendszeri hatásai vannak, ezért javasolt az együttes alkalmazásuk.
Okosít az omega-3
Könnyebben tanulnak és gyorsabban fejlődnek értelmi képességeik az omega-3 zsírsavakat szedő gyerekeknek. A legújabb kutatások szerint az omega-3 bevitel hatására javult a gyermekek figyelme, koncentrálóképessége és memóriája, valamint jobb lett felfogóképességük.
Nyugat-Európában a figyelem középpontjába kerültek az omega-3 zsírsavak, mint a gyermekek táplálkozásának fontos kiegészítői.
A legújabb kutatási eredmények szerint ugyanis a tengeri halakban található omega-3 zsírsavak
Az eredmények annyira meggyőzőek, hogy például a brit kormány azt fontolgatja, hogy az iskolásokat ezentúl nemcsak tankönyvekkel, hanem omega-3-mal is rendszeresen ellátja majd.
Szakértőnk, dr. Velkey Vera gyermekgyógyász nyújt segítséget a téma megismeréséhez.
Mik az omega-3 zsírsavak?
Milyen hatásuk van ezeknek a zsírsavaknak?
Eszerint a gyerekek intelligensebbek lesznek az omega-3-tól?
Az eddigi tapasztalatok rendkívül pozitívak. A legkiugróbb eset az volt, amikor egy nehezen kezelhető, közepes tanuló kisfiú szülei arról számoltak be, hogy gyermekük másfél év alatt kitűnő tanuló lett